İnsan, kompleks yapısına rağmen sahip olduğu mükemmel düzenle büyük hayranlık uyandıran bir organizmadır. Ne yazık ki ülkemizde insan bedeninin işleyişiyle ilgili kaynaklar yetersizdir, çöplük gibidir ve bilimsel bir temelde yazılmamıştır. İçinde yaşadığın beden senin bedenin olduğuna göre onun nelerden oluştuğunu ve nasıl çalıştığını bilmek senin en büyük hakkın. Ben ise bu sitede senin bedeninle ilgili merak ettiğin şeyleri,en çok karşılaşılan hastalıkları anlaşılır bir dilde ele alacağım.
Arama
20 Temmuz 2016 Çarşamba
15 Temmuz 2016 Cuma
Hipertansiyon ve Hipertansif Kalp Hastalığı
Hipertansiyon
Hipertansiyon(yüksek tansiyon); kalp, böbrek, beyin gibi bir çok organı etkileyebilen bir hastalıktır. Hipertansif kalp hastalıkları ise, artmış tansiyonun kalp karıncıklarında(ventriküllerinde) yol açtığı hacim artışı ve buna bağlı olarak kalpte oluşan komplikasyonlarla ortaya çıkan hastalıkları içerir.
Normalde miyosit hipertrofisi* aşırı basınç artışına vücudun uyum sağlaması için gerekli olmasına rağmen kalp kasının uyum yeteneğinin kısıtlı olması ve hipertansiyonun uzun süre devam etmesi sonucunda fonksiyon bozuklukları, kalpte genişleme, konjestif kalp yetmezliği**, hatta ölüm gerçekleşebilmektedir.
Hipertansif Kalp Hastalığı daha çok sol kalbi(sol kulakçık + sol karıncık) etkiler. Ama kalbin sağ yarısı etkileyen durumlar da vardır.
Kalbin Yapısı, Görevleri ve İşleyişi
Kalbin Yapısı
Kalp, 4 odacıktan oluşmuş, içindeki kanı vücuda dağıtma görevinde olan, 3 tabakalı bir organdır. Göğüs boşluğunun içinde, mediasten dediğimiz ayrı bir bölmede yerleşim gösterir.Kalbin 4 odacıktan oluştuğunu söylemiştik. Peki bu 4 odacığın isimleri nelerdir ve ne işe yararlar?
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)